A kretek, azaz a szegfűszeggel ízesített cigaretta Indonéziából származik. A kretek cigaretta jellegzetessége, hogy égése során sercegő, pattogó hangot hallat. 

A gyártást a 19. században kezdték, és 100 éves történelme során Indonézia vezető iparágává vált. A szegfűszeg Indonézia tradicionális gyógyhatásúnak tulajdonított fűszernövénye volt már évszázadok óta, ezért keresett és értékes árúnak számított. A szegfűszeg termesztése a 17. században indult fejlődésnek, ám a dohányzással csak a 19. században kapcsolódott össze. Eleinte a manufaktúrák kézzel sodort kretek cigarettákat gyártottak, amire nagy kereslet volt.

A legenda szerint az 1880-as években egy asztmától szenvedő férfi fedezte fel a szegfűből kinyerhető olaj gyógyító hatását a mellkasba dörzsölve. Később úgy gondolta, hogy cigarettájába vegyítve jobban hathat a "gyógyszer", és a szegfűszeges cigaretta gyógyította ki betegségéből. A gyógyító hatásból következően a kretek első árusítói a korabeli patikák voltak.

Ma a két legnagyobb kretek gyártó a Djarum és a Marlboro.

   

Szerző: Smokerboy  2011.03.18. 08:37 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szipka.blog.hu/api/trackback/id/tr112749327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása