A snüssz (snus)

A snus őrölt nedves dohánytermék, ami a dohányon és vízen kívül sót (Na2CO3=szóda) és snustől függő aromát tartalmaz. A szájba, az alsó vagy a felső ínyhez kell helyezni. A száj nyálkahártyáján keresztül jut a snusből nikotin a szervezetbe. A nikotin önmagában nem karcinogén anyag. Ez a módszer, legalábbis a környezetre, nem annyira káros, mint a cigarettázás. A snüsszöléstől szájrák alakulhat ki. Gyakran papír-zsebkendőbe rakják, illetve kaphatók teafilterhez hasonló, apró filteres változatok is, így kisebb a szájrák kialakulásának a lehetősége.

A filteres változat használata Svédországban elterjedt dohányzási forma. Az ömlesztett változatot főleg az arab országokban használják. Magyarországon, mint az összes EU-s országban (kivétel Svédország) a dohányzásnak ez a formája tiltott (azonban néhány helyen beszerezhető, és már egy webshop is specializálódott erre a termékre: http://www.snusshop.hu/). 

Egészségkárosító hatásáról már évek óta viták folynak. Hasonlóan a vizipipához, ezzel a termékkel kapcsolatban is két álláspont van: az egyik szerint rendkívül káros, a másik szerint pedig az elégő dohánytermékekhez képest ártalmatlan. Utoljára egy amerikai orvosi kutatást olvastam ebben a témakörben, ami hitelesnek tűnt: eszerint a régi gyártási módszerrel készült termékek valóban károsak voltak, viszont mióta alkalmazzák a pasztörizációs folyamatot a gyártásban, az egészségkárosító hatás a töredékére csökkent. Egy magyar vélemény (bár kérdéses, hogy egy dohánygyártótól mennyire hiteles ilyet olvasni): http://www.bat.hu/group/sites/BAT_82BLKL.nsf/vwPagesWebLive/DO82BLTF?opendocument&SKN=1

Ezzel kapcsolatban mindenkinek eltérő a véleménye, azonban egy biztos: a környezetre egyáltalán nem káros, a fogyasztóra nézve pedig a dohányzás összes formája  ártalmas.

Szerző: Smokerboy  2011.02.12. 10:19 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szipka.blog.hu/api/trackback/id/tr812655503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása